Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

July 2018
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 26 on 13.12.13 12:57
Social bookmarking

Social bookmarking digg  Social bookmarking delicious  Social bookmarking reddit  Social bookmarking stumbleupon  Social bookmarking slashdot  Social bookmarking yahoo  Social bookmarking google  Social bookmarking blogmarks  Social bookmarking live      

Bookmark and share the address of Forum [[ alternatif ]] IPTB on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum [[ alternatif ]] IPTB on your social bookmarking website


Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Go down

Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by awana87 on 28.12.08 17:36

Sebelum ni ramai yang tanya pasal allowances ni semua termasuk

allowances untuk kerabat. Aku pun tak boleh bagi info yang lengkap. But

now aku dah dapat info yang lengkap untuk share dengan you all.



So, mari kita lihat berapa banyak Malaysia habis kan duit untuk bagi

pada orang orang ni semua.



Aku mulakan dulu allowances untuk Agong dan Permaisuri Agong.



Elaun untuk Agong dan Permaisuri Agong



Ini adalah dibawah Undang-undang Malaysia Akta 269 (Akta Peruntukan

Diraja 1982).

Ini budget tahunan untuk Agong. Akan dibayar secara bulanan kepada

Agong. Selain dari elaun untuk Agong ni, mereka masih dapat elaun Sultan

di negeri masing masing.



1. Privy Purse - RM360,000 (bermakna bulanan adalah RM30,000).

2. Elaun keraian - RM120,000 (bulanan sebanyak RM10,000)

3. Elaun diraja Istana Negara - RM144,000 (bulanan sebanyak RM12,000)



So, total setiap bulan seorang Agong dapat adalah sebanyak RM52,000.



Elaun untuk Permaisuri Agong ialah



1. Privy Purse - RM67,200 (iaitu RM5,600 sebulan).

2. Elaun keraian - RM21,600 (RM1,800 sebulan).



Total sebulan Permaisuri Agong dapat ialah RM7,400.



Selain daripada tu, setiap tahun Agong dapat lebih RM53 million untuk

perbelanjaan istana, sambutan tetamu dan untuk gaji pekerja dia.

Breakdown nya adalah seperti berikut



1. Perbelanjaan istana dan sambutan tetamu - RM52,259,100

2. Gaji kakitangan istana - RM1,004,880



Elaun untuk bekas Agong dan bekas Permaisuri Agong



Aku tak pernah tau wujud nya elaun ni. Bermakna setiap bekas Agong yang

tukar setiap 5 tahun tu akan dapat elaun bekas Agong dan bekas

Permaisuri Agong. Ini adalah dibawah peruntukan Undang-undang Malaysia

Akta 270 (Akta Istana Negara Elaun-elaun Diraja 1982) pindaan 2006.



Dibawah akta ni elaun akan dibayar kepada bekas Agong dan bekas

Permaisuri Agong setiap bulan untuk seumur hidup. Contoh nya lah kan,

macam Sultan Azlan (bekas Agong), selain dari elaun Sultan dia dapat

tiap bulan, dia juga dapat elaun bekas Agong.



1. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Agong - RM15,180 sebulan.

2. Elaun Diraja Istana Negara untuk bekas Permaisuri Agong - RM4,500

sebulan.



Boleh dikatakan kat Malaysia ni kebanyakan Sultan dah pun jadi Agong,

just imagine berapa banyak kerajaan belanjakan untuk kesemua bekas-bekas

Agong dan bekas-bekas Permaisuri Agong yang masih hidup?



Pencen khas untuk balu Agong



Ini adalah pencen untuk balu Agong. Bermakna kalau Agong tu mati semasa

dia tengah jadi Agong, so balu dia akan dapat pencen ni. Contohnya

pencen khas ni Siti Aishah dapat sebab Sultan Selangor mati masa tu dia

tengah jadi Agong kan. Kira untung lah Siti Aishah ni sebab dapat pencen

khas. Anyway, ini adalah di bawah Undang-undang Malaysia Akta 223 (Akta

Pencen Khas Raja Permaisuri Agong 1979).



So, ini lah yang Siti Aishah dapat.



1. Pencen seumur hidup - RM4,500 sebulan.

2. Kereta (cukai jalan dan bayaran pendaftaran percuma) atau wang pukal

RM250,000 untuk kereta. Juga dapat RM2,590.87 sebulan untuk driver dan

maintenance of car.

3. Rumah Kerajaan yang akan disenggara oleh Kerajaan atau wang pukal

RM750,000.



Elaun Sultan dan kerabat (contoh Kedah)



Elaun untuk Sultan dan kerabat kat setiap negeri adalah dibawah

peruntukan negeri masing-masing. Setiap negeri ada Enakmen Peruntukan

Diraja. Ini contoh untuk Kedah. Basically, kat negeri negeri lain pun

lebih kurang sama juga amount nya.



1. Elaun Sultan - RM52,600 sebulan.

2. Elaun keraian Sultan = RM15,480



So, setiap bulan Sultan (contoh disini ialah Sultan Kedah) ialah

sebanyak RM68,080.



Untuk Sultanah pulak elaun nya adalah



1. Elaun Sultanah - RM12,000 sebulan

2. Elaun peribadi Sultanah - RM2,600 sebulan.



Sebulan Sultanah akan dapat RM14,600.



Elaun lain lain untuk kerabat ialah

Raja Muda - RM13,000

Raja Puan Muda - RM5,200

Tunku Bendahara - RM4,000

Bini Tunku Bendahara - RM1,250

Tunku Temenggung - RM3,500

Isteri Tunku Temenggung - RM900

Tunku Laksamana - RM3,000

Isteri Tunku Laksamana - RM600



Banyak lagi elaun untuk kerabat bergelar.



Selain daripada tu kerabat-kerabat lain pun dapat allowances juga.

Contoh macam anak anak Sultan dapat allowace dalam RM1,000 sebulan and

kerabat jauh sikit (bukan anak Sultan) dinamakan kerabat kategori 2 juga

dapat allowace sebanyak RM500 sebulan.



Gaji dan allowances untuk Perdana Menteri, Menteri dan Ahli Parlimen



Ini semua adalah dibawah Undang-undang Ahli Parlimen (Saraan) pindaan

2005 .



Gaji untuk Perdana Menteri, Menteri, MP adalah seperti berikut,



Perdana Menteri - RM22,826.65 sebulan

Timbalan Perdana Menteri - RM18,168.15 sebulan

Menteri-menteri Kabinet - RM14,907.20 sebulan.

Timbalan Menteri-menteri Kabinet - RM10,847.65 sebulan

Setiausaha Parlimen - RM7,187.40



Ahli Dewan Negara - RM6,508.59

Ahli Dewan Rakyat (ni kira MP lah) - RM4,112.79



So, contohnya macam Pak Lah... dia adalah Perdana Menteri dan juga

Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri dan juga dia

adalah MP, so monthly income dia ialah



= RM22,826.65 + (RM14,907.20 x 2) + RM4,112.79

= RM56,753.84.



Ini formula untuk calculate pencen bekas MP.



Pencen:

1/144 x tempoh perkhidmatan (bulan) x Gaji



Minimum pencen dapat ialah separuh dari gaji MP. Bermakna kalau jadi MP

satu penggal pun akan dapat pencen paling sikit pun RM2,056.40. Lagi

lama jadi MP lagi banyak pencen dia akan dapat.



Gratuity:

1/48 x Gaji x 12 x tempoh perkhidmatan (bulan)

kredit to black_asrtal@remajaonline.org
avatar
awana87
Guru Koperasi Sekolah
Guru Koperasi Sekolah

Posts : 140
Join date : 2008-12-19
Age : 31
Location : rumah sewaku

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by kudou on 28.12.08 19:13

Shocked byk gler... aku terpikir ble la pemimpn malaysia akan mengikut keperibadian khulafa ar-rasyidin yg zuhud...
avatar
kudou
Driver Bas
Driver Bas

Posts : 24
Join date : 2008-12-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by socrates Admin on 28.12.08 19:48

ermm...bdk mktb kite bkn ader kerabat kelantan ker...?
agk2 die dpt bape ek sebulan...?hehehe Laughing

_________________



LISTEN...UNDERSTAND...THINK...CREATE

socrates
avatar
socrates Admin
Guru Besar Sekolah
Guru Besar Sekolah

Posts : 193
Join date : 2008-11-28
Age : 32
Location : Anywhere But Here...!

View user profile http://iptb.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by awana87 on 28.12.08 21:11

socrates Admin wrote:ermm...bdk mktb kite bkn ader kerabat kelantan ker...?
agk2 die dpt bape ek sebulan...?hehehe Laughing

hahaha.aq rse die dpt elaun bli plat krbt klntn je kot.mgkn rm20 je kot.besi skg rsenye xla mhl sgt.hwa3
avatar
awana87
Guru Koperasi Sekolah
Guru Koperasi Sekolah

Posts : 140
Join date : 2008-12-19
Age : 31
Location : rumah sewaku

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by mud_skipper on 28.12.08 22:13

raja adil raja disembah raja zalim raja disanggah...
avatar
mud_skipper
Guru Komputer Sekolah
Guru Komputer Sekolah

Posts : 124
Join date : 2008-12-17
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by mud_skipper on 28.12.08 22:14

socrates Admin wrote:ermm...bdk mktb kite bkn ader kerabat kelantan ker...?
agk2 die dpt bape ek sebulan...?hehehe Laughing

kerabat celup je tuh...
avatar
mud_skipper
Guru Komputer Sekolah
Guru Komputer Sekolah

Posts : 124
Join date : 2008-12-17
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by mud_skipper on 28.12.08 22:15

awana87 wrote:
socrates Admin wrote:ermm...bdk mktb kite bkn ader kerabat kelantan ker...?
agk2 die dpt bape ek sebulan...?hehehe Laughing

hahaha.aq rse die dpt elaun bli plat krbt klntn je kot.mgkn rm20 je kot.besi skg rsenye xla mhl sgt.hwa3

haha..satu lagi keistimewaan free car park...letak aje di mane demo suke..
avatar
mud_skipper
Guru Komputer Sekolah
Guru Komputer Sekolah

Posts : 124
Join date : 2008-12-17
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by Tok Siak on 31.12.08 20:51

mud_skipper wrote:
socrates Admin wrote:ermm...bdk mktb kite bkn ader kerabat kelantan ker...?
agk2 die dpt bape ek sebulan...?hehehe Laughing

kerabat celup je tuh...

betul ke bos...?hg tau mana dia tu celup...?

cyclops @ cyclops
avatar
Tok Siak
Guru Didiplin Sekolah
Guru Didiplin Sekolah

Posts : 47
Join date : 2008-12-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by Tok Siak on 31.12.08 20:54

awana87 wrote:
socrates Admin wrote:ermm...bdk mktb kite bkn ader kerabat kelantan ker...?
agk2 die dpt bape ek sebulan...?hehehe Laughing

hahaha.aq rse die dpt elaun bli plat krbt klntn je kot.mgkn rm20 je kot.besi skg rsenye xla mhl sgt.hwa3

yeke boleh beli...?
kat mana bos...?
agk2 klu aku mtak plat kerajaan brunei ka,britain ka,xpn thailand ka blh dpt tak...?
muahahaha...
avatar
Tok Siak
Guru Didiplin Sekolah
Guru Didiplin Sekolah

Posts : 47
Join date : 2008-12-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by awana87 on 31.12.08 21:23

Tok Siak wrote:
awana87 wrote:
socrates Admin wrote:ermm...bdk mktb kite bkn ader kerabat kelantan ker...?
agk2 die dpt bape ek sebulan...?hehehe Laughing

hahaha.aq rse die dpt elaun bli plat krbt klntn je kot.mgkn rm20 je kot.besi skg rsenye xla mhl sgt.hwa3

yeke boleh beli...?
kat mana bos...?
agk2 klu aku mtak plat kerajaan brunei ka,britain ka,xpn thailand ka blh dpt tak...?
muahahaha...

ish.baik ko jgn wt la.nti ada yg ckp ko gler nk tmpt parking lak lol!
avatar
awana87
Guru Koperasi Sekolah
Guru Koperasi Sekolah

Posts : 140
Join date : 2008-12-19
Age : 31
Location : rumah sewaku

View user profile

Back to top Go down

Re: Elaun Agong, PM, Sultan dan Menteri...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum