Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

September 2018
MonTueWedThuFriSatSun
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Calendar Calendar

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 26 on 13.12.13 12:57
Social bookmarking

Social bookmarking digg  Social bookmarking delicious  Social bookmarking reddit  Social bookmarking stumbleupon  Social bookmarking slashdot  Social bookmarking yahoo  Social bookmarking google  Social bookmarking blogmarks  Social bookmarking live      

Bookmark and share the address of Forum [[ alternatif ]] IPTB on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of Forum [[ alternatif ]] IPTB on your social bookmarking website


Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Go down

Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by awana87 on 23.12.08 16:04

Oleh Dr. M. Anjad Khan



Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai
di Badan Pengawasan Ubat & Makanan (POM) di Pegal, Perancis.
Tugasnya adalah mencatat semua mereka barang, makanan dan ubat-ubatan.





Produk apa pun yang akan disajikan suatu perusahaan ke
pasaran,bahan- bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat
izin dari Badan pengawas Ubat dan Makanan Perancis dan Syeikh Sahib
bekerja diBadan tersebut bahagian QC , oleh sebab itu dia mengetahui
pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.





Banyak daripada bahan-bahan tersebut dituliskan dengan istilah
ilmiah namun ada juga beberapa yang dituliskan dalam bentuk matematik
seperti E-904, E-141. Awalnya, saat Syeikh Sahib menemukan bentuk
matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod
matematik tersebut kepada seorang Perancis yang berwenang dalam bidang
itu dan orang tersebut menjawab " KERJAKAN SAJA TUGASMU, DAN JANGAN
BANYAK TANYA.





Jawaban tersebut menimbulkan kecurigaan buat Syeikh Sahib dan dia
kemudian mula mencari tahu kod matematik tersebut dalam dokumen yang
ada. Ternyata apa yang dia temukan cukup memeranjatkan kaum Muslimin
didunia.





Hampir di seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk
daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak di
negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi
mencapai lebih dari 42.000.





Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan
dengan haiwan lainnya. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha
menghindari lemak-lemak tersebut.





Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang;di manakah lemak-lemak
babi tersebut ? Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di
tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM dan
yang memusingkan badan babi tersebut adalah untuk membuang lemak yang
sudah dipisahkan dari daging babi. Dahulu kira-kira 60 tahun yang lalu,
lemak-lemak tersebut dibakar.





Kemudian mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut
.Sebagai awal kajian, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut
dan ternyata

itu berhasil.





Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian
rupa dan dipasarkan Dalam pada itu negara-negara di Eropah
memperlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk
makanan,ubat- ubatan harus dicantumkan pada kemasan.





Oleh karena itu bahan yang terbuat dari lemak babi dicantumkan
dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang sudah
tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut.





Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke
negara-negara Islam pada saat itu sehingga menimbulkan defisit
perdagangan bagi negara pengeksport.





Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara,
anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada
saat itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan
benua melalui jalur laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan
hingga mencapai tempat tujuan sehingga bubuk mesiu yang ada di dalamnya
mengalami kerosakan karena terkena air laut.





Kemudian mereka punya ide untuk melapisi peluru tersebut dengan
lemak babi. Lapisan lemak tersebut harus digigit dengan gigi terlebih
dahulu sebelum digunakan. Saat berita mengenai pelapisan tersebut
tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakan Muslim dan
beberapa Vegetarian (orang yang tidak makan daging), maka tentera -
tentera tersebut menolak berperang sehingga mengakibatkan perang
saudara ( civil war ).





Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian
menggantikan penulisan lemak babi dalam kemasan dengan menuliskan lemak
haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970 - an
mengetahuinya.





Saat perusahaan produsen ditanya oleh pihak berwenang dari negara
Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya bahawa lemak
tersebut adalah lemak sapi(lembu) & domba, walaupun demikian
lemak-lemak tersebut haram bagi Muslim kerana penyembelihan haiwan
ternak tersebut tidak mengikuti syariat Islam. Oleh karena itu produk
dengan label baru tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam.





Sebagai akibatnya,pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang
sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual
produknya ke negara Islam, di mana laba penjualan ke negara Islam bisa
mencapai jutaan dolar.





Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang
hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak
mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS
ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk pasta
gigi, sejenis permen karet, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam
tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan masih banyak
lagi jenis produk makanan & ubat-ubatan lainnya.





Semenjak produk - produk tersebut di atas banyak di
konsumsi[penggunaan barang-barang (spt hasil pertanian, perusahaan,
dll)]. oleh negara-negara Muslim, kita sebagai masyarakat Muslim tidak
terkecuali sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni
hilangnya rasa malu,kekerasan dan seks bebas.





Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa
terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita konsumsi dan
mencocokkannya dengan daftar kod E-CODES berikut ini. Jika ditemukan
kod-kod berikut ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka
hendaknya dapat dihindari karena produk dengan kod-kod tersebut dibawah
ini mengandung lemak babi.





E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,

E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422,
E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473,
E474,





E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,

E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.





Adalah tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mengikuti

syariat Islam dan juga memberitahukan informasi ini kepada

saudara kita.
avatar
awana87
Guru Koperasi Sekolah
Guru Koperasi Sekolah

Posts : 140
Join date : 2008-12-19
Age : 31
Location : rumah sewaku

View user profile

Back to top Go down

Re: Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by mud_skipper on 24.12.08 1:11

nk tya..kalau Halal tu bukan yang jakim..contoh halal australia ke,Halal america ke..korg makan x??well ada shabat non muslim gitau yang Halal Jakim ni byk dh dijual...
avatar
mud_skipper
Guru Komputer Sekolah
Guru Komputer Sekolah

Posts : 124
Join date : 2008-12-17
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by awana87 on 24.12.08 22:10

mud_skipper wrote:nk tya..kalau Halal tu bukan yang jakim..contoh halal australia ke,Halal america ke..korg makan x??well ada shabat non muslim gitau yang Halal Jakim ni byk dh dijual...

kne rujuk kt jakim la.klo tgk situasi skg ni,ptt la rmi org gler nk buat mcm2.fitnah org,demonstrasi,maki hamun.sbb pe?sbb mkn bnda yg xbaik.bnda mkn akn jd drh dgg.drh dgg ni la nk cri rzki,std,beribadat la
avatar
awana87
Guru Koperasi Sekolah
Guru Koperasi Sekolah

Posts : 140
Join date : 2008-12-19
Age : 31
Location : rumah sewaku

View user profile

Back to top Go down

Re: Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by mud_skipper on 24.12.08 22:58

aku ada beli cheese cream yg import dr australia tuh...ada halal afic (halal australia)...tp x de halal jakim...aku sangsi dengan Halal jakim nih...tp aku yakin dengan AFIC sbb meka ni non profit organization..and ada link dengan Jakim.

aku penah dengar dr sorg org dalam tesco..wpun ayam tesco ada cop halal jakim..tp kdg2 dia main campur je ayam..ad yg dh mati pun deme sembelih ikut dan...

lagi satu sape2 yg suka makan kat kopitiam tu teman ghase hentikan ler..
avatar
mud_skipper
Guru Komputer Sekolah
Guru Komputer Sekolah

Posts : 124
Join date : 2008-12-17
Age : 31

View user profile

Back to top Go down

Re: Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by Tok Siak on 31.12.08 20:57

eee...babi...


pig
avatar
Tok Siak
Guru Didiplin Sekolah
Guru Didiplin Sekolah

Posts : 47
Join date : 2008-12-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by awana87 on 31.12.08 21:35

mud_skipper wrote:aku ada beli cheese cream yg import dr australia tuh...ada halal afic (halal australia)...tp x de halal jakim...aku sangsi dengan Halal jakim nih...tp aku yakin dengan AFIC sbb meka ni non profit organization..and ada link dengan Jakim.

aku penah dengar dr sorg org dalam tesco..wpun ayam tesco ada cop halal jakim..tp kdg2 dia main campur je ayam..ad yg dh mati pun deme sembelih ikut dan...

lagi satu sape2 yg suka makan kat kopitiam tu teman ghase hentikan ler..
npe lak yob?
avatar
awana87
Guru Koperasi Sekolah
Guru Koperasi Sekolah

Posts : 140
Join date : 2008-12-19
Age : 31
Location : rumah sewaku

View user profile

Back to top Go down

Re: Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by socrates Admin on 01.01.09 22:01

ermm...info yg menarik...
kdg2 beli main rembat je..tak tgk dah halal jakim ke,halal mca ke..dap ke..
fuhhhh.... Suspect

_________________



LISTEN...UNDERSTAND...THINK...CREATE

socrates
avatar
socrates Admin
Guru Besar Sekolah
Guru Besar Sekolah

Posts : 193
Join date : 2008-11-28
Age : 32
Location : Anywhere But Here...!

View user profile http://iptb.forumotion.com

Back to top Go down

Re: Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by awana87 on 01.01.09 22:11

socrates Admin wrote:ermm...info yg menarik...
kdg2 beli main rembat je..tak tgk dah halal jakim ke,halal mca ke..dap ke..
fuhhhh.... Suspect

muahaha.org mlyu perak,penang dh pki cop halal dap skg
avatar
awana87
Guru Koperasi Sekolah
Guru Koperasi Sekolah

Posts : 140
Join date : 2008-12-19
Age : 31
Location : rumah sewaku

View user profile

Back to top Go down

carilah makanan yg halal lagi baik..

Post by TOKCIK on 31.01.09 17:15

awana87 wrote:
mud_skipper wrote:nk tya..kalau Halal tu bukan yang jakim..contoh halal australia ke,Halal america ke..korg makan x??well ada shabat non muslim gitau yang Halal Jakim ni byk dh dijual...

kne rujuk kt jakim la.klo tgk situasi skg ni,ptt la rmi org gler nk buat mcm2.fitnah org,demonstrasi,maki hamun.sbb pe?sbb mkn bnda yg xbaik.bnda mkn akn jd drh dgg.drh dgg ni la nk cri rzki,std,beribadat la

betul tu awana..tokcik setuju..tokcik terfikir kalu kita tarik minat org ramai dgn makanan yg baik lagi halal pasti lama kelamaan dapat sucikan ht kn??maksud tokcik dgn gejala sosial yg makin berleluasa ni..apa kata uslub dakwah kita dgn menggunakan makanan..org zaman sekarang lebih jaga kesihatan dari jaga hukum Tuhan..bila makanan yg xbaik ditinggalkan..mudahlah untuk mereka terima dakwah..bila dakwah dapat diterima,insyaAllah telah berlakulah penyucian hati..ye x?

tokcik sekadar memberikan pendapat..
avatar
TOKCIK
Budak Sekolah
Budak Sekolah

Posts : 4
Join date : 2009-01-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Kod Babi Pada Makanan - Penting Untuk Umat Islam

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum